Åpningstider:

Mandag-fredag 08-17

Torsdag       08-18

Lørdag        10-15

Alt du trenger å vite
om synstest hos optiker

Lurer du på når du bør ta en synstest, eller hva en slik test innebærer? Her får du svarene på disse og andre spørsmål om synstester. Pris på synstest hos oss er 780,–

Hvorfor er det viktig å sjekke synet?

Synstester er viktige for å sikre at du alltid har det beste synet du kan ha. Gjennom testene kan optikeren fastslå om du har behov for hjelpemidler for å se best mulig, og isåfall hvilke hjelpemidler (for eksempel briller eller kontaktlinser) som vil fungere best for deg.

I tillegg kan en grundig synsprøve også oppdage endringer i øyet, som kan være varsler for enkelte sykdommer som for eksempel diabetes.

Hvor ofte bør jeg sjekke synet?

Hvis du aldri har testet synet før så bør du gjøre det nå. Etter første synstest vil optikeren vanligvis kalle deg inn til ny test etter ett til tre år. Hvor lang tid det går mellom hver innkalling er avhengig av din alder, eventuelle synsfeil du har og andre vurderinger optikeren gjør.

Hva skjer på en synstest?

Ved hjelp av forskjellige apparater og tester undersøker optikeren hvor godt du ser med høyre og venstre øye hver for seg, og hvor godt du ser med dem sammen. I tillegg undersøkes både det ytre øyet (hornhinne og øyelokk) og det indre øyet (linsen og netthinnen) ved hjelp av mikroskop som er håndholdt eller som står på stativ med hakestøtte.

I noen tilfeller vil optikeren også:

måle trykket på øyet

teste fargesyn

sjekke synsfelt

fotografere netthinnen.

Hvordan utføres synstester på barn, og når bør de gjøres?

Undersøkelser på barn gjøres som på voksne, men testene og metodene tilpasses barnets alder. Helsestasjonene tester hvor skarpt et barn ser de første årene. De sjekker også dybdesyn og fargesyn. Men det er ikke noe i veien for å ta med barnet ditt til en optiker hvis du føler deg usikker på om alt er i orden med synet.

1 av 5 skolebarn ser for dårlig, og det påvirker læringen, så en synstest er en god investering for barnets framtid.

Hvor lang tid tar en synstest?

En synsprøve tar vanligvis fra 30 minutter til 1 time.

Gjør det vondt å ta en synstest?

Nei. En standard synsprøve gjør vanligvis ikke vondt. Hvis optikeren trenger å gjøre spesielle undersøkelser som kan gjøre litt vondt, så får du lokalbedøvelse i form av øyedråper.

Vil en synsprøve påvirke synet mitt?

Vanligvis vil du ikke merke noe ubehag etter en synstest. Hvis optikeren trenger å bruke spesielle øyedråper for mer inngående undersøkelse av øyet så kan det gi kortvarig ubehag eller medføre at det blir vanskeligere å fokusere. Du vil isåfall få beskjed hvis du for eksempel ikke kan kjøre bil umiddelbart etter undersøkelsen.

Ved undersøkelse av barn brukes det av og til dråper som reduserer øyets evne til å fokusere skarpt på nært hold. Denne effekten vil kunne vare i flere timer/døgn etter undersøkelsen.

Kan jeg spise før jeg skal til synsprøve?

Ja. Det er faktisk best å ikke være veldig sulten siden det da kan være vanskeligere å konsentrere seg om de spørsmålene og oppgavene optikeren gir deg.

Bestill synsprøve nå!

K. Hansen Optik AS  •  755 44 444  •  Tollbugt. 10, 8006 Bodø  •  Postboks 353, 8001 Bodø